Artikel afbeelding

Astrologie en spiritualiteit

Spiritualiteit

Spiritualiteit is de zoektocht naar betekenis door een verbinding te maken met iets wat het materialistische en persoonlijke overstijgt. Dat kan gevonden worden door een geloof in een hogere macht, maar dat hoeft niet perse. Veel mensen beschouwen zich wel als spiritueel, maar niet gelovig. Ze willen liever niet deel uitmaken van een traditionele religie, maar zoeken hun eigen weg, al dan niet samen met anderen die soortgelijke interesses hebben. Want ook een diepe waardering van de natuur, de impuls om het lijden van anderen te helpen verlichten, of introspectie en meditatie kunnen als spiritueel worden gezien.

Gemeenschappelijk in dit alles is dat er vaak gevoelens van dankbaarheid, verwondering en respect naar anderen en het bestaan door kunnen opbloeien. Spiritualiteit is ook weten dat jij opgenomen bent in iets dat groter, ouder, en belangrijker is dan jouw eigen kleine leven.

Spiritualiteit maakt mensen vaak optimistisch en positief – het kan je doen voelen dat je gevoed en ondersteund wordt door een bron die altijd kan blijven geven. Het laat ook zien dat we met z’n allen door de menselijke ervaring heen moeten gaan, en dat tegenslag, falen en mislukken er gewoon soms bij horen. Weten dat je niet de eerste of de enige bent die dit meemaakt kan helpen te relativeren. Het geeft hoop, perspectief, een reden om niet op te geven als het moeilijk is. Spiritualiteit is ook een verhaal over wat de zin van het bestaan is. Het kan er ook toe leiden dat je met meer compassie naar het lijden van de mensen om je heen kijkt.

Er zijn veel soorten van spirituele praktijk – dat wat je doet om spiritualiteit een plek in je leven te geven. Als je gelooft in een hogere macht is bidden en bij elkaar komen in de gemeenschap van geloofsgenoten waarschijnlijk het belangrijkst. Als je je diepste gevoelens van verbondenheid in de natuur ervaart moet je zorgen dat je regelmatig tijd daar kunt doorbrengen. Wil je het lijden van anderen verlichten dan kun je dat door individuele actie doen (gewoon luisteren en aandacht geven kan al erg helend zijn), maar vaak is gezamenlijke actie effectiever. Dankbaarheid kan ook versterkt worden door een dagboek bij te houden met alle dingen die je op een dag hebt gewaardeerd. En tenslotte kunnen yoga, meditatie en introspectie er ook toe leiden dat je je meer verbonden voelt met jezelf en het bestaan.

Daarnaast kan het ook transformatief zijn – zoals je nu bent is niet wie je zou kunnen, of moeten zijn. Het is mogelijk om met behulp van spiritualiteit dieper te gaan, authentieker en echter te worden. Vooral als je het gevoel hebt dat je het contact met je eigen kern bent kwijt geraakt kan een kennismaking met oude en nieuwe vormen van zingeving je helpen weer op het juiste pad te komen.

Astrologie

Ik zie astrologie zelf niet als een geloof of spirituele praktijk – meer als een psychologische routekaart. Het kan je vertellen met welke uitdagingen en mogelijkheden je te maken krijgt. Maar het heeft een grote diepte en reikwijdte, en het kan je ook op het gebied van spiritualiteit handvaten aanreiken om je eigen weg, praktijk en stem te vinden. Er zijn in de horoscoop ook een aantal symbolen die pas werkelijk gaan leven als je er ook de spirituele of religieuze dimensie van ziet – tekens als Boogschutter en Vissen, planeten als Jupiter en Neptunus, en mogelijk ook Chiron, en het 9e en 12e huis. Die zijn soms al in de geboortehoroscoop prominent aanwezig – een aanduiding dat religie en spiritualiteit een belangrijke rol spelen in het leven van de betrokkene.

Een aantal keren in je leven zal je waarschijnlijk te maken krijgen met een crisis waar je niet direct een antwoord op hebt. De transits van de buitenplaneten (Jupiter, Saturnus, Uranus, Neptunus en Pluto, en waarschijnlijk ook Chiron) kunnen betekenen dat je leven overhoop gehaald wordt en dat het verhaal waarmee je je leven begreep niet langer lijkt te werken. Er is dan een nieuwe manier van kijken en begrijpen nodig. En het is heel goed mogelijk dat het ook een spirituele crisis is – je leven heeft misschien te weinig diepgang, is uit balans door een nadruk op rationaliteit of werk, is te veel gericht op jezelf en te weinig op anderen, maakt geen ruimte voor onschuld en bewondering.

Dan kan een gesprek met een astroloog je helpen om een idee te krijgen wat er aan de hand is en in welke richting je oplossingen zou kunnen gaan zoeken. Door de achtergronden van de crisis te belichten, en aan te duiden wat zou kunnen helpen om meer zin, diepgang en dankbaarheid te ervaren. Misschien moet je de geest helder maken, misschien moet je je hart meer openen, misschien moet je meer dienend zijn. Daar kun je samen met een astroloog naar kijken.

Op April 10, 2018